Live muziek, akoestisch op straat

Straatmuziekfeest Lelystad 2013

Op 8 juni 2013 vulden de straten in het centrum van Lelystad zich weer de hele middag vullen met muziek en gezelligheid. Voor het derde jaar op rij vond het Straatmuziekfeest Lelystad plaats, een groot akoestisch straatmuziekfestival. Op twaalf verschillende locaties traden de 28 acts uit het hele land op. Bijzonder was dat alle artiesten ‘gewoon’ op straat optraden. Geen grote podia, luide versterkers en flitsende lichten maar akoestische optredens tussen het winkelende publiek.

Van de gevoelige Ierse folkmuziek van het duo The Lasses, tot de Nederlandstalige rock van Mirco en de Wijze Mannen. Blues in allerlei variaties, met cigarbox gitaren, slide gitaar en zelfs met een cello. Fingerstyle gitaarvirtoos Machiel Stoffers (in de stijl van Tommy Emmanuel en Harry Sacksioni), een verhalenverteller met bijzondere accordeons, het Lelystadse Kaperskoor, nostalgische muziek uit de jaren ’60 en ’70 in een hedendaags akoestisch jasje. Singer-songwriters waar we nog veel van zullen horen, zoals Sjoerd van Heumen enTomTM. En dan ook nog The Jaybirds, met als gitarist Marco Geerdink (ook gitarist bij Skik). De Lelystadse band The Up, met hun mix van ska, punk, pop en rock. En nog veel meer, teveel om even snel in dit bericht op te noemen. Als bijzondere uitzondering op het akoestische karakter van het festival gaf de formatie Mirco en de Wijze Mannen een luid versterkt optreden op het Stadhuisplein. Deze band die net een nieuwe single heeft uitgebracht is ook veel op de radio te horen en stond laatst nog voor een uitverkocht Paradiso. Hun aanbod om geheel kosteloos een volledig optreden te verzorgen konden wij niet afslaan!  En alle muziek was live! Geen geluidsbanden, geen playback. Gewoon echte muziek, door echte muzikanten.

Bekijk ook de fotogalerij van het festival. Huisfotograaf Edward van Kempen heeft een mooie serie foto’s gemaakt die op zijn Google+ pagina online te bekijken is. Ook op de Facebook pagina van het festival zijn veel foto’s en updates gedeeld (“like” dan meteen de pagina om op de hoogte te blijven).

Gedurende de dag beoordeelde een vakjury de prestaties van de deelnemers. Aan het eind van de dag verkoos de vakjury de Ierse folkband The Lowlands Paddies tot winnaar. Maar het was erg moeilijk kiezen omdat er dit jaar verschrikkelijk veel goede deelnemers waren. De hoofdprijs was één dag studiotijd, beschikbaar gesteld door Olaf Noordanus van Own Studios. De prijsuitreiking vond plaats op het Stadhuisplein, door Jop Fackeldey (wethouder van o.a. Kunst en Cultuur).

Bekijk het speelrooster