Live muziek, akoestisch op straat

Straatmuziekfeest Lelystad 2015, een verslag

“De eerste gig, die ik in de striemende regen speelde, was eigenlijk de leukste”, aldus deelnemer aan het festival, singer-songwriter Frank Doesburg.

Straatmuziekfeest 2015 begint inderdaad regenachtig, maar eindigt met een schuchter zonnetje en uitbundige jamsessies van verschillende groepen muzikanten. Daar tussendoor is er van alles te genieten. Te veel stijlen muziek om op te noemen, te veel mooie momenten. Een dag die je niet in woorden kunt vangen. Hieronder zo direct toch een poging. Maar laat vooral de video’s op het YouTube kanaal van Straatmuziekfeest,  de foto’s op deze site, en alles gedeeld door deelnemers en publiek op de Facebookpagina van het festival voor zichzelf spreken.

De regen is gelukkig geen probleem, er wordt gezorgd voor overdekte speellocaties. Het eerste uur komt dat goed van pas. Op het Stadhuisplein hebben Restaurant Monica&Winston en buurman IJssalon Bella Vita gezamenlijk een droge plek voor artiesten en toeschouwers gecreëerd met een ingenieus bouwwerk van parasols.  Het verzamelde publiek geniet zo in intieme setting van de optredens van 4xNiks en Trikosis. Op het Dukaatplein is het De Eetalage die de muzikanten gastvrij een droge speelplek biedt. Na een uurtje wordt het droog. Overal waar je loopt in de stad kom je muziek tegen. De sfeer in de stad wordt steeds vrolijker en gezelliger. Ook op het terras bij FP Koffie & Thee zit het vol, het publiek geniet en er trekt een keur aan artiesten voorbij.

Het is echt een festival van de ontmoeting. Veel muzikanten kennen elkaar van eerdere edities, of andere festivals. De artiesten moedigen elkaar aan, en er ontstaan allerlei spontane samenwerkingen. De heren van Trio C tot de Derde (voor de gelegenheid omgedoopt tot Duo C in het Kwadraat) maken van elke gelegenheid gebruik om met andere muzikanten samen te spelen. Maar niet alleen zij.

Tijdens het optreden van Herman Ouboter sluiten er steeds meer muzikanten aan.

Op het eind ontstaat er op straat een jamsessie waarbij Herman Ouboter, Bottle up and Go, Smal Water en de zanger van Blues Step gezamenlijk zingen dat de “Blues is allright”. En dat is het.

Toppunt van waanzin van de dag, is uiteindelijk wel de actie van de band Hippie Caught Dancing om een oude piano uit een nabijgelegen woning naar de straat te vervoeren, en die te gebruiken voor hun laatste optreden. En voor wie het niet gelooft, in dit Facebookbericht het bewijs.

Tot slot nog in willekeurig volgorde een totaaloverzicht van alle artiesten, zodat nooit vergeten wordt wie de deelnemende muzikanten zijn van Straatmuziekfeest Lelystad 2015:

 

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *