Live muziek, akoestisch op straat

14 december 2014 (wintereditie)

Op zondag 14 december vond een speciale wintereditie plaats van Straatmuziekfeest Stadshart Lelystad, tijdens de winterbraderie en kerstmarkt in Lelystad. Het was een mooie winterdag, die erg koud begon maar dankzij een winterzonnetje in de middag toch nog aangenaam werd. Bekijk hier de foto’s op de Facebookpagina van het festival.

194-DSC06207Het mooie van dit straatmuziekfestival is dat de artiesten ‘gewoon’ op straat optreden. Dus het kwam aan op hun muziek en hun performance, verder niks. Geen grote podia, luide versterkers en flitsende lichten maar akoestische optredens tussen het winkelend publiek. Bekijk hier het speelschema.

Het programma was zeer gevarieerd met de wilde bluegrass punk van The Bucket Boyz, de akoestische ska van The Up, Lelystads eigen straatmuzikanten Steve Bennell en Hans Baart, de Nederlandstalig geniale teksten van Wij Zijn Wim Kuipers, punkrock goes acoustic van Jazzy & the Pattynamas, het geweldige closeharmony koor De Newland Singers, al bekend van DWDD:The Given Horse, barbershop Kwartet Sparkle, singer-songwriter Frank Doesburg, folk/ blues en skiffle waren goed vertegenwoordigd door de bands de Backdoor Stompers,  Cigarbox Henri en Bottle up and Go, klassiek aandoende folkmuziek was er in de vorm van Bacavia, mooi meerstemmig gezongen greatest hits repertoire van Bezinga en De Boeier Band, en tot slot de muziek die je niet kunt benoemen maar wel moet horen van de heren met hun Bek Vol Zand.

Alle muziek werd live en vrijwel onversterkt gespeeld. De deelnemende acts gaven elk drie optredens van 30 minuten, waarbij ze over de verschillende locaties rouleerden. De sfeer was nog meer open en ontspannen dan bij eerdere edities. Misschien door de sfeer, tegelijk met kerstmarkt en winterbraderie. Op straat en in de muziekwinkel van Lelystad die als chillruimte (zeg deze keer maar liever opwarmruimte) voor de muzikanten diende ontstonden er allerlei spontane samenwerkingen en jamsessies. Met een beetje mazzel is daarvan binnenkort wel videomateriaal op het YouTube kanaal van het straatmuziekfeest.nl te vinden.

Naast de muzikale gezelligheid zat er ook nog een wedstrijdelement aan het festival: de winnaar ontvangt een dag studiotijd bij OWN Studios in Lelystad. Een deskundige vakjury onder leiding van Gerald Janse stond voor de erg moeilijke keuze uit bovenstaand deelnemersveld een winnaar te kiezen. Uiteindelijk kon de jury er niet omheen dat The Bucket Boyz toch echt de onbetwiste winnaars waren, van deze naar hun eigen zeggen magische dag in Lelystad.

Straatmuziekfeest Stadshart Lelystad 2014 (wintereditie) is een initiatief van Van Blerk Muziek, dat wordt mogelijk gemaakt dankzij de 10624662_678041172293083_1366171257211318234_n steun van de Ondernemersvereniging Stadshart Lelystad.

Bekijk het speelschema